Weight Loss Challenge: Πόσο αποφασισμένος είσαι;

Μπορείς να τα καταφέρεις. Αρκεί να το θες πραγματικά.

O Mάιος είναι ο κλασσικός μήνας του χρόνου που οι περισσότεροι από εμάς (άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο) σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε με το σώμα μας για ξεχυθούμε με την μέγιστη δυνατή αυτοπεποίθηση στις παραλίες. Όταν πλησιάζει το καλοκαίρι και συνειδητοποιούμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα (βασικά, από το τέλος του πρόηγούμενου καλοκαιριού μέχρι σήμερα), περάσαμε καλά με το φαγητό και αυτό βγαίνει προς τα έξω και προς τα ρούχα μας. Έτσι, καταφεύγουμε σε ακραίες λύσεις πανικού, όπως μόνο νερά και φρούτα για 2 εβδομάδες, λιώσιμο στο γυμναστήριο για επι 12 ώρου ή ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο αρρωστημένος νους μας. Και όπως συμβαίνει συνήθως, όλη αυτή η προσπάθεια όχι μόνο δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά μας οδηγεί στην απογοήτευση και μας βάζει ακόμη περισσότερο στο λούκι της κακής διατροφής.

Ο γράφων δεν εξαιρεί τον εαυτό του από όλη αυτή τη διαδικασία. Και ακραίες διατροφές έχει ακολουθήσει και ατελείωτες ώρες έχει αφιερώσει στο τρέξιμο και στα βαράκια. Και αντί να χάσει (μακροπρόθεσμα) βάρος, έχασε τον χρόνο του. Το “μακροπρόθεσμα” είναι η λέξη – κλειδί για κάποιον που θέλει να αλλάξει την εξωτερική του εμφάνιση αδυνατίζοντας. Τι νόημα έχει αν κάποιος χάσει 5 κιλά σε μια εβδομάδα σκληρών στερήσεων και όταν επανέλθει στις παλιές διατροφικές συνήθειες να παίρνει 10 κιλά;

To μυστικό, λοιπόν, είναι να αλλάξουμε τρόπο σκέψης σε σχέση με το φαγητό και να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα που θα γίνουν μέρος της ζωής μας οριστικά. Στο άκουσμα και μόνο της λέξης “δίαιτα”, το μυαλό μας συνειρμικά, κατασκευάζει εικόνες στέρησης και κακουχιών. Η “σωστή διατροφή” όμως, πρέπει να γίνει βίωμα και θεωρία μας. Να απολαμβάνουμε τα πάντα, με μέτρο και με λογική συχνότητα. Αν για παράδειγμα, απολαύσουμε ένα προφιτερόλ μια φορά την εβδομάδα, ικανοποιούμε την επιθυμία μας για γλυκό και δεν επηρεάζουμε αρνητικά την θερμιδική ισορροπία μας.

Ο πιο βασικός παράγοντας που μας επηρεάζει πριν ξεκινήσουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής για να χάσουμε βάρος, είναι το κίνητρο. Γιατί θέλουμε να αδυνατίσουμε; Για κάποιον/α που θέλουμε να γοητεύσουμε; Γιατί μπορεί να σημαντικό για την επαγγελματική μας εξέλιξη; Ο καθένας  μας έχει έναν διαφορετικό λόγο και όταν είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν, είναι πολύ πιο δύσκολο να υποπέσουμε σε “αμαρτίες”. Όταν αναλογιζόμαστε τα οφέλη που θα έχουμε από την απώλεια βάρους, οπλιζόμαστε με μεγαλύτερη θέληση και πειθαρχία.

Βρες ένα χόμπι που σου αρέσει πραγματικά και μην το κάνεις με ψυχαναγκασμό. Περπάτημα, ποδήλατο, οτιδήποτε. Τι καλύτερο από μια δραστηριότητα που μας κάνει να περνάμε όμορφα και να ευεργετεί το σώμα το σώμα μας.

Σύμμαχός μας να είναι η υπομονή. Ποτέ κανείς δεν κατάφερε να χάσει 20 κιλά σε 1 μήνα και να διατηρήσει την εικόνα του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απλώς, είναι αδύνατον. Πρέπει να βάζουμε μικρούς και εφικτούς στόχους και όταν τους υλοποιούμε να είμαι χαρούμενοι και περήφανοι για τον εαυτό μας. Είναι σίγουρο ότι σε βάθος χρόνου, θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και προς Θεού, δεν υπάρχουν “μαγικά” χάπια ή υπερφυσικοί” χυμοί που μπορούν να μας μεταμορφώσουν από την μια μέρα στην άλλη. Πρόκειται για ξακάθαρο Marketing από εταιρείες που λανσάρουν τέτοια “προϊόντα” μόνο και μόνο για να μας αδειάσουν τις τσέπες.

Ακούγεται κοινότυπο αλλά μόνο με την ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση είναι δυνατό να καταφέρουμε να αλλάξουμε την εικόνα μας ριζικά, σεβόμενοι και την υγεία μας, που μπορεί να επηρεαστεί πολύ άσχημα όταν καταφεύγουμε σε ακραίες λύσεις. Μπορείς να αλλάξεις την ζωή σου αν το θέλεις πραγματικά. Aποφάσισε. Είσαι έτοιμος;

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s