Το τραγούδι πίσω από τη ταινία “Νύχτωσε απόψε νωρίς”

 

Ποιος είναι ο συνδετικός τους κρίκος;

To 1998, ένα από τα πιο δημοφιλή hip hop / low bap συγκροτήματα των τελευταίων 25 χρόνων, οι Active Member ηχογραφούν τον 5ο προσωπικό τους δίσκο με τίτλο “Μύθοι του βάλτου”. Το τραγούδι που ξεχώρισε από αυτόν τον δίσκο είναι το “Νύχτωσε απόψε νωρίς” το οποίο αναφέρεται στην ψυχική κατάσταση και τα συναισθήματα ενός άνδρα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

Οι στίχοι εκφράζουν όλη την καταπίεση που αρχίζει να αισθάνεται κάποιος από τη στιγμή που θα φορέσει την χακί στολή. Ο στρατιώτης χάνει την ελευθερία του και είναι υποχρεωμένος να υπακού σε οποιαδήποτε εντολή του δωθεί, όσο παράλογη κι αν φαίνεται. Καλείται να συμμετάσχει σ’ ένα παιχνίδι εξουσίας χωρίς να το θέλει και  στο οποίο είναι ένας αδύναμος, χειραγωγούμενος παίχτης.

Ένας τέτοιος συσχετισμός υπάρχει και στην ταινία “Nύχτωσε απόψε νωρίς” του Αλέξανδρου Βογιατζάκη. Στο ρόλο των στρατιωτών βρίσκονται κοινωνικά περιθωριοποιημένα άτομα, όπως οι μετανάστες και οι ιερόδουλες που καταπιέζονται από την κρατική βία, την αστυνομία. Εξ’ ου και ο σκηνοθέτης της ταινίας εμπνέυστηκε τον τίτλο της από το ομώνυμο τραγούδι.

Θυμηθείτε το:

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s